Produkty z Cukrové třtiny - materiál, výroba, využití a skutečný přínos?

Cukrová třtina je víceletá rostlina s mohutnými stébly (až 5m vysoká, 5cm silná), která je primárně pěstována kvůli cukru, kterého obsahuje 20%. Roste přirozeně bez potřeby chemického přihnojování a zavlažování, v oblastech Kuby, Brazílie, Mexika, Austrálie a dalších tropických oblastí.
Ještě donedávna byla bagasa - neboli stébla zbavená cukru pálena v cukrovarech, nebo přímo na polích jako zbytečný odpad.
Tato Bagasa našla další ekologičtější uplatnění a vznikl tak naprosto unikátní materiál pro výrobku dalších produktů.
Výroba a zpracování bagasy z cukrové třtiny:
Cukrová třtina je pěstována kvůli třtinovému cukru. Sklízí se většinou ručně a převáží do lokálních cukrovarů. Po extrakci cukru z vláken zůstane třtinová bagasa, kterou lze dále využít.
Bagasa je nadrcena a vyčištěna (bez chlóru a chemikálií, většinou jen vodou). Poté je drcenina mechanicky lisována do „pláten“ nebo archů (takový hrubější bílý ubrus). :-)
Tyto plátna pak zpracovávají různé firmy většinou pro výrobu gastro obalů a jednorázového nádobí. Často se přidává i jako příměs do plastů, nebo se z ní i bioplast vyrábí. Jedním z velkých zpracovatelů a distributorů jednorázového nádobí z bagasy cukrové třtiny je skotská firma VEGWARE, jejíž výrobky dovážíme i my a nabízíme v ČR a SK. Protože je bagasa vlastně rostlinný odpad, celkem nenáročný na další zpracování, je tudíž i velmi ekologickým materiálem, který se dá po použití nadrtit a zkompostovat – přemění se tak na biomasu (zeminu), která je potravou pro půdní bakterie a žížaly, které se starají o kvalitu půdy. Když to shrneme, rostlinný odpad se přemění na jídelní talířek, menu box, kelímek a po použití se vrátí do země z něhož vyroste další rostlinka. ;-)
Jaké jsou výhody výrobků z cukrové třtiny?
- Výrobky jsou 100% rozložitelné (kompostovatelné) v půdě i kompostérech
- Neobsahují žádné chemické látky jako těžké kovy, barviva, ftaláty, ropu, syntetické příměsi, chlór, karcinogeny atd.
- Jsou ekologické - vyrobeny z přebytků (odpad) cukrové třtiny, jde tak o druhotný materiál, který byl běžně spalován
- Jsou certifikovány pro přímý styk s potravinami a pitnou vodou dle přísných EU i ČR norem, hygienicky atestovány a schváleny pro 100% kompostovatelnost
- Oproti plastovému nádobí jsou pevnější, nepromastitelné, nenasákavé, nedeformují se v horku, příjemnější na dotek než plast, voděodolné, chuťově neutrální, certifikované
- Pokud by byly pozřeny zvířaty, částečně je tělo stráví, zbytek přirozeně vyloučí, nezemřou tedy na otravu krve, nebo udušení jako u plastů
- Jsou bezpečné, přírodní, Eco-friendly, certifikované, vhodné na jídlo, bez chemie
TIP! Z cukrové třtiny nabízíme pro ČR naprosto unikátní výrobky GREENCANE – ubrousky, kuchyňské utěrky, toaletní papíry. Jsou úžasně jemné, pevné a kvalitní, samotní jsme již testovali ;-)