Binchotanová tyčinka pro aktivní filtraci vody (odstraněním chlorinů), tím zlepšuje chuť vody.
Binchotan, neboli aktivní uhlí se v Japonsku používá jako tradiční prostředek k přírodní a zdravé filtraci vody již od 17. století.
Snižuje množství chlóru, váže na sebe nečistoty a případné chemikálie, dodává vodě minerály (jako vápník, hořčík nebo draslík) a vyrovnává pH.
Binchotan mimo jiné neutralizuje elektromagentické vlny, lze použít také jako pohlcovač pachů.
Jak binchotanovou tyčinku používat?
- Z hygienických důvodu výrobce doporučuje tyčinku před prvním použitím vyvařit.
- Tyčinku vložte do karafy, láhve, džbánu o objemu cca 1l (můžete použít i pro 500ml až 2l objem vody).
- Již po hodině je voda z velké části "přefiltrovaná", nejlepšího efektu však dosáhnete po několika hodinách působení (nejlépe přes noc).
- Binchotan sníží množství chlóru, vodě dodá minerální látky a jemně nasládlou chuť.
- Po 4-6 měsících ho vyměňte za nový.
TIP: Doporučujeme tyčinku nechat v lahvi a prostě jen průběžně doplňovat vodu.
Co s tyčinkou, až do slouží?
- Životnost jedné tyčinky je zhruba 6 měsíců. To, že dosloužila poznáte na chuti vody, která už "nebude co bývala".
- Binchotan dokáže pohlcovat pachy. Strčte jej třeba do lednice, botníku, kočičího záchodu atd.
- Pohnojte s ním rostliny. Zlepší kvalitu půdy a pomůže rostlinám k rychlejšímu růstu.
- Vložte jej do bot. Tyčinka pomůže vstřebat přebytečnou vlhkost i nepříjemný zápach.
Údržba:
Po zhruba 3 měsících tyčinku opláchněte vodou a umyjte kartáčem (nepoužívejte čisticí prostředek). Převařte ji ve vodě po dobu 10-30 minut.
Nechte uschnout na stinném a vzdušném místě. Tyčinka by tímto procesem měla z mikropórů uvolnit nečistoty a tím obnovit své adsorpční schopnosti.
Něco málo o Binchotanu:
Dřevo pro binchotany pochází z Laosu, z prořezů stromů Quercus phillyraeoides (ubamegashi dub). Nejprve se po dobu 1 měsíce suší a poté se vypaluje v peci za nízkých teplot. Na závěr vypalování se teplota zvýší na 1000°C a následně rychle ochladí. Rychlý nárůst teploty následovaný rychlým ochlazením spálí kůru a zanechá hladký, tvrdý povrch. Poté se povrch tyčinek pokrývá speciálním práškem z hlíny, písku a popela, čímž je dosaženo bělavého odstínu (viz. název „bílé uhlí"). Proces tepelného zpracování tyčinek trvá 21 dní. Dřevěné uhlí je poté na obou koncích rozřezáno a vyleštěno, vyčištěno a sterilizováno ultrazvukem (při vysoké teplotě a vysokém tlaku). Binchotany jsou z hygienických důvodů baleny jednotlivě. Každá tyčinka je parou a ultrazvukem čištěna, sušena a balena tak, aby byla připravena k okamžitému použití.
Dubové dřevo je nesmírně tvrdé, a to je i jeden z důvodů, proč tyčinka neplave na hladině. Během růstu strom vstřebává hodně živin a minerálů, které pak v binchotanu částečně zůstanou a jsou předávány vodě.