Adzuki jsou malé, červeno – hnědé fazole s krémově barevnými švy a s nasládlou ořechovou příchutí. Jsou velmi populární hlavně v Číně, Koreji a Japonsku, kde je dokonce považují za “královny fazolí“.
V těchto zemích je nejčastěji používají při přípravě sladkých pokrmů. Dělá se tam z nich slazené pyré, které dávají jako nádivku do dezertů, ale výborná a velmi oblíbená je i slazená polévka s pomerančovou kůrou a lotosovými semínky. V Japonsku se ale z adzuki a rýže vaří například tradiční sváteční pokrm Sekihan, který je pro změnu slaný.
V západních kulturách jsou adzuki ceněny především pro svůj vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Adzuki jsou vynikající alternativou masa pro vegany a vegetariány. V těchto fazolkách se ale nachází i celá řada stopových prvků, jako například fosfor, nebo draslík.
Pokud budete chtít adzuki nechat klíčit, vyzkoušejte metodu za pomoci PET láhve, ve které budete mít ideální podmínky pro silné a pevné výhonky. Na dně 2 l lahve vytvořte asi 12 drobných otvorů, kterými bude odtékat voda. Odstraňte víčko a do lahve dejte velkou hrst dobře propláchnutých fazolí. Nezapomeňte minimálně třikrát za den proplachovat a tím udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po 5 až 7 dnech se vám lahev zaplní klíčky, které mají chuť hrášku. Můžete je konzumovat buď přímo, nebo v salátech, polévkách, případně asijských pokrmech.
Pokud adzuki neznáte a nevíte co s nimi, tak vyzkoušejte recept na výborný salát.
Co budete potřebovat:
• 200 g předem namočených fazolí adzuki (namáčejte je asi 12 hodin)
• 2-3 ks mrkve, 1 ks petržele, 1/2 ks kedlubny, 1 hrubší plátek celeru
• 150-200 g tvrdého sýru (podle chuti)
• 250 ml zakysané smetany
• sůl a mletý pepř (podle chuti)
• 1 ks bobkového listu, 5 ks nového koření, 3 prolisované stroužky česneku
• pár kapek citronu, pár kapek olivového oleje
Postup:
Namočené fazole ještě před vařením propláchněte. Ve vodě je vařte spolu s kořenovou zeleninou, solí a vším kořením. Adzuki jsou uvařené asi za 50 minut, tak se nemusíte bát, že by se vám zelenina rozvařila.
Uvařené suroviny přeceďte a nechejte úplně vychladnout. Poté nakrájejte zeleninu a sýr a přidejte k adzuki. Na závěr smíchejte zakysanou smetanu s pár kapkami citronu, olivového oleje, česnekem, solí a pepřem. Směs vmíchejte do salátu a nechejte asi půl hodiny “odpočívat“. Salát je výborný s opečeným pečivem.
Nutriční hodnoty ve 100g adzuki fazolí: Energie: 1377 kJ / 329 kcal; Sacharidy: 50.2 g – z toho cukry 2.35 g; Bílkoviny: 19.9 g; Tuky: 0.53 g – z toho nasycené 0.19 g; Vláknina: 12.7 g; Sodík: 5 mg; Vápník: 66 mg; Fosfor: 381 mg; Hořčík: 127 mg; Draslík: 1254 mg
Země původu: Čína
Obsah balení: 250g