Kokosovník ořechoplodý roste v oblasti tropů a subtropů a cíleně se pěstuje už minimálně 3 000 let. Kokosový ořech je v podstatě ovoce s tvrdou skořápkou a patří k největším semenům na světě. Během jeho zrání se snižuje podíl kokosové vody, o které si lidé často mylně myslí, že to je kokosové mléko, a naopak se zvyšuje podíl voňavé bílé dužniny. Právě z dužniny se vyrábí kokosové mléko, které rozhodně není žádným vynálezem “novodobé civilizace“. V oblasti subtropů a tropů se po celá staletí používá při přípravě dezertů, omáček, polévek a specialit s kari, při jeho kvašení vznikají alkoholické nápoje a barmani se bez něho neobejdou například při přípravě Piña Colady.
Wolfberry kokosové mléko je lahodné, smetanové a i když obsahuje poměrně malé množství sacharidů, tak je příjemně nasládlé. Poměrně často se podceňují i výživové hodnoty kokosového mléka, takže vás možná překvapí, že 200ml tohoto nápoje obsahuje kolem 38mg vápníku, 90mg magnezia, 630mg draslíku a 240mg fosforu. Náš prášek se vyrábí z čerstvě vylisované šťávy z dužiny kokosového ořechu a tato se následně suší rozprašováním.
Bez kokosového mléka se neobejdete v thajské kuchyni a při přípravě různých exotických specialit a koktejlů. Je ale perfektní alternativou i pro ty, kteří chtějí změnu v konzumaci mlék živočišného původu. Protože kokosové mléko obsahuje poměrně hodně kokosového oleje, používají se látky, které olej obalí. Pro tuto fázi zpracování se nejlépe hodí maltodextrin a kasein sodný. Pokud budete chtít vyzkoušet vynikající kokosové korma kari, tak tady vám přinášíme recept.
Co budete potřebovat:
• 1 cibule, 1 malé rajče, 3 stroužky česneku, čerstvé zelené chilli papričky, hrst čerstvého koriandru na posypání
• 2 větší kousky čerstvého zázvoru
• 2 pokrájená kuřecí prsa
• 400 ml kokosového mléka
• podle chuti římský kmín, sůl, červené mleté chilli, garam masala
• ghí nebo kokosový olej
Postup:
Na ghí nebo kokosovém oleji zpěňte pokrájenou cibuli, ke které přidejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, pokrájené čerstvé chilli papričky a všechno mleté koření.
Asi po pěti minutách přidejte nakrájené kuřecí maso a rajče nakrájené na kostky. Maso opečte ze všech stran a duste zhruba deset minut. Pak přidejte 400 ml kokosového mléka, čerstvý koriandr a trochu vody. Na středním ohni vařte třicet minut a můžete podávat buď s rýží, nebo kukuřičnými plackami.
Nutriční hodnoty ve 100g: Energie: 704 kcal / 2943 kJ; Bílkoviny: 8 g; Tuky: 64 g – z toho nasycené 56 g; Sacharidy: 24 g; Vláknina: 0 g; Sodík: 0.2 g.
Složení: extrakt z dužiny kokosového ořechu, maltodextrin, kaseinát sodný (zahušťovadlo, mléčná bílkovina)
Skladování: Uchovávejte v uzavřené nádobě v suchu a temnu při teplotě od 20 do 28 °C.
Alergeny: obsahuje stopy mléka
Země původu: Srí Lanka
Obsah balení: 350g