Jasmínová rýže se nejvíce pěstuje v Thajsku a je to také královna tamní kuchyně. Díky subtropickému klimatu a půdě, na které se pěstuje, získává při vaření své charakteristické aroma a díky aroma zase své jméno. Některým lidem její vůně připomíná vůni oříšků nebo obilí, jiní se mylně domnívají, že jasmínová rýže je nějakým způsobem ovoněná okvětními lístky jasmínu, nebo je jinak upravovaná. Fakt je ale ten, že aroma opravdu získává z půdy, na které je pěstovaná.
Jasmínová rýže je lehounce průsvitná, má dlouhá zrnka a charakteristickou, velmi jemnou chuť, která nepřebíjí ostatní ingredience. Po uvaření má lepivou konzistenci a právě díky tomu je velice oblíbená i v Číně, kde je potřeba, aby rýže držela pohromadě, protože ji konzumují hůlkami. Jasmínová rýže se nejlépe hodí k přípravě nákypů, pilafů nebo dezertů. Pokud ji budete chtít připravovat jako přílohu, tak vězte, že se vám zkrátka nikdy nepovede “sypká“, takže nezoufejte nad svým kuchařským uměním.
Jasmínová rýže neobsahuje lepek, je hypoalergenní, velmi dobře stravitelná, obsahuje okolo 70 % škrobů, minimum bílkovin a téměř žádný tuk, takže se ideálně hodí nejen pro lidi trpící celiakií, ale i pro různé druhy redukčních a šetřících diet.
Jak jasmínovou rýži správně připravit? Jeden díl rýže dobře properte pod tekoucí teplou vodou a poté ji dejte do hrnce spolu se dvěma díly studené vody. Přiveďte ji k varu a ztlumte plotýnku na nejmenší výkon, ale tak, aby rýže “probublávala“. Po 15 minutách, tedy v době, kdy už by měla být všechna voda vyvařená, rýži z plotýnky odstavte a nechejte ji ještě chvíli “odpočívat“. Před podáváním ji nezapomeňte vidličkou nakypřit.
Nutriční hodnoty ve 100g: Energie: 1514 kJ / 355 kcal; Bílkoviny: 6.1 g; Tuk: 0.7 g; Sacharidy: 81 g; Vláknina: 0.8 g
Produkt ekologického zemědělství.
Země původu: Thajsko
Obsah balení: 250g